måndag 23 januari 2012

Rike eller vagga

Har kikat en del på den sk Västgötaskolan och striden om Svea Rikes Vagga. Saken är mycket enkel: Det beror på vad man lägger i begreppet Svea Rike och vagga. Svea rike är ju som alla vet en sentida sak. Vagga däremot... Alltså bör man koppla"striden" till antingen Rike eller vagga.
Vaggan, religiöst och kulturellt ( odling, samhällsbyggnad osv.) finns och fanns i Götaland. Det kan vilken amatör som helst konstatera, genom att studera strandlinjer på SGU:s karttjänst. Uppland, Stockholm m m låg under vatten när odlingen var i full gång i t ex Västergötland och t ex Fryksdalen. Där fanns kultur och samhällsbildning och mytologi. Uppland var definitivt ingen "vagga" för någonting, och är det inte i kulturell mening heller.
Jag tror att den s k Västgötaskolan laborerat för mycket med namn och att man spelat ut mot Uppsala, med Ubsola osv. man behöver inte göra det. Det är att ödsla energi i onödan. Man behöver inte argumentera mot ett land som låg under havsytan, när kulturen redan sedan länge blomstrat i t ex Västergötland.
Riksbildning och vagga är alltså två olika begrepp.

Vad gäller åsarnas - senare asarnas- boning så var det Valhall. För att begräsa oss till värmland och dess "fornborgar" ( kultplatser) ligger de på valar ( värmländska vale, varde = stenröse ,kummel ) På svenska är våle= berg. Vi har många Vålberg i värmland, omtalade som "fornborgar". Valfjället, Vålberga osv.

Sedan har vi völva - vala, en as/åssynja, kultledare,kvinnlig.
I Närke har vi Ullvi fornborg, alltså ett berg, med kultplats, ägnat åsaguden Ull.
I Västergötland Odensberg, "fornborg", d v s kultplats åt Oden, vilken ett av hans namn var Göt.

Det handlar om berg, kultplatser Åtminstone i Götaland och Värmland. Halleberg hade lika adekvat kunnat kallas Valhalleberg, men förkortat Halleberg. Det som bildade "hallen" var valarna, stenomgärdningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar