tisdag 24 januari 2012

Husmanskost

Vinterkväll och kvällsveden inburen. På vedspisen en gjutjärnsstekpanna med stekande fläsk och en gryta med kål. P2 och en violinkonsert. Poker sover på köksgolvet. Ute lågar stjärnhimlen, inne är det varm och skönt.
En trivsam kväll med andra ord.
Varför blir mat så väl tillagad på vedspis? Därför att det tar tid på sig förstås.
Ungefär vid den här tiden kom Palmer från  stallet. Dagens arbete var slut och hästarna utfodrade. Han körde nämligen i skogen med två hästar, bytte mitt på dagen. Efter att ha fått eld i vedspisen och varmt i köket han bodde i, sitt vinterkvarter på Lindesberg, blev det stekt fläsk och potatis. Han åt direkt ur stekpannan, doppade grovt bröd i flottet, åt gul lök som ett äpple och vitlök. Allt avrundades med honung och russin i mängd.
(Kan man läsa om i Pojken och älven, som snart kommer ut i ny upplaga, pocket, på Norlén&Slottner)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar