lördag 14 januari 2012

Inte borgar från början




Vad gäller de s k fornborgarna, kan finnas en delförklaring till varför de kom att kallas  "borgar".  
Vi vet vilket trauma det var när kristendomen skulle införas i asa-kulturens Sverige. Det skakade hela samhällssystemet, religiöst, kulturellt. Det gamla skulle skyddas.
Jag menar att vi i Sverige haft en fruktbarhetskult/kultur hela bronsåldern. Denna var fredlig.
Bronsåldern räknas ungefär 2000 f.Kr. till 500 f. Kr. Sedan inträder järnåldern och räknas till ca 500 e. Kr.
Folkvandringstiden ca 450 – 600 och vikingatid 830- 1066 ca.
Enligt vad allt talar för blev det ett religions/kult byte under järnåldern. Den krigiska asa-tron avlöste, på de flesta håll, den fredliga, kvinnodominerade vana-kulturen. Fruktbarhetskulturen. Bronsålderskulturen. Detta skedde troligen genom kuvande och strid.
Det kan vara så att fruktbarhetskulturen i vissa fall och områden använde sina kultplatser som tillflyktsställen. Deras hela kultur var hotad av den nya asa- kulturen ( mansdominerad, krigisk). Vanakulturens utövare hade  ingen erfarenhet av öppen strid,  hade inte ens stridsvapen, i vart fall inte av brons.
Ser vi på"fornborgarna"i värmland så ligger de högt, med runt om utsikt, och vårdkasar syns från den ena till den andra.
Bronsåldern hade organisation och vana att handskas med sten. Gravskick. Stenbårar, med mera.
Det är inte säkert att det någonsin på den tiden blev aktuellt att försvara sig i borgarna, men man var beredd. Bara det var konsoliderande socialt sett. Det enorma arbete som anläggandet av borgarna inneburit, skvallrar om en angelägenhetsgrad kopplat till kult/kultur, samhällssystem.
 För Fryksdalens del fanns de lokala kultplatserna vid ättegårdarna vid Friggas sjö. En central kultplats var Åsberget, betecknad som "fornborg".
Att byggandet av fornborgar i Sverige tvärt upphörde ca 600, kan hänga ihop med att i stort sett helaSverige” då var asa-troende och att inget behov av borgar fanns längre. Fruktbarhetskulturen, vana-kulturen,  hade assimilerats. Utom i Fryksdalen !! Och kanske några andra områden. 3-400 år därefter var det dags igen: kristnandet, i konfrontation med asa –kulten.

Det talas om att fornborgarna byggdes i den oroliga folkvandringstiden. Det är bevisat att många fornborgar är 1000 år äldre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar