fredag 23 december 2011

Samma gårdstomte?

Dan före dan...
Igår var en härlig dag. Abjörn klädde granen. Jag kokade knäck. Vi gjorde pomandrar och lackade julklappar. Det är hur juligt som helst, både ute och inomhus. Gården, med sina olika timmerhus, gammaldags gärdesgård, d v s skyggard, för osökt tankarna till Rydberg. Även om det just nu är nära plusgrader.
Björketorp är en mycket gammal gård och bosättning. Vi har funnit kvartsavslag sedan stenåldern. På 1400-talet var stället ett colonia till det väldiga Björkegodset och på 1500-talet levde här väpnarsonen Olof Ivarsson. Hans far, Ivar Nilsson Liljeörn, ägde Rottneros och många andra gods i Sverige, men köpte Björke 1509 och flyttade hit, med familjen. Det känns väldigt speciellt att bo på ett ställe, där så många generationer levat. Är det samma gårdstomte, under alla år?
Det är efter Ivar Nilsson Liljeörn som namnet Ivarsbjörke uppkom: Björke, blev Ivars Björke. David Myrehed har skrivit  en utmärkt liten bok - Björke, från frälsegods till bondehemman -

2 kommentarer:

  1. Om det skulle vara samma tomte efter alla år skulle han inte bli fruktanvärt gammal då? tror mer att det är en hel tomtesläkt, haha!

    SvaraRadera
  2. Abjörn säger så här: Efter några hundra år, kommer en ny Tomte.Egentligen kommer den moderna tomten från Turkiet.Gårdstomtar brukar hjälpa hjälpa till på gården.

    SvaraRadera