torsdag 25 juli 2013

Inte ett dugg

Man skulle inte betrakta och tänka på himlen och stjärnorna. Klassisk musik var inte så nyttigt att lyssna på, särskilt inte opera där de skrek.
Det var bäst med dragspel och Flottarkärlek eller Vildanden eller Sju ensamma kvällar. Sånt som man inte behövde förstå eller grubbla över.
Gud var nog bra, men de religiösa var svåra att ha att göra med. Det var dop och begravning, där var Gud med mest, därimellan var det falukorv och cykel, Konsumbussen och älgjakta.
Om framtiden hade man inga tankar, annat än att det skulle få vara som det var. Vem skulle kunna tänka sig Frits Olssons affär nedlagd? Eller skolan i Stenbäcken? Eller att Göte på Lundby skulle sluta sälja bensin, oljeblandad.
Det var lördagskväll som var lugn, med radio och kanske en film i Ordenshuset på söndag. En cykeltur till någon bekant, om vädret tillät. Eller kanske till Ransjön och meta småaborre.
Man hade inga penningskulder. Inte ett öre. Kanske inte något sparat heller, men det var stora femöringar och de fanns i plånboken. Men inga skulder.
Det var en värld utan bekymmer. Den som var fet fick vara det och den som rökte pipa och tog en sup eller ett rus fick göra det.
Som sagt var. Höet, väl bärgat, på logen. Meningen och doften.
Stövlar lagades med cellusion och lappar klippta av cykelslangar.
När man inte hade råd att halvsula skorna, lades papper i botten och sen fick man gå på ett speciellt sätt, så att inte hålet skulle synas. Man fick förstås inte sträcka ut benen eller på annat sätt visa skosulorna. Byxor och kavajer hade söm-mån som tillät flera omskrädderier både på längden och tvären.
Di som kunde köpa pomada, Gahns svavelpomada, eller hårolja, stog sig bra.
Det var innan Brylkräm.
Det är klart att de som var gamla dog, men det märktes inte. Det var så få i bekanta världen, så de som dog var även få. Det fanns inte så mycket gamlingar heller. Di hade vett å dö i tid, på naturligt sätt, när tiden var inne.

Ett påpekande till schäfern Poker

– Ja, du var ju inte född då. Dessutom är du hund. Jag vet inte om det egentligen spelar någon roll, du begriper väl på ditt sätt. Jag kan upplysa dig om att du är tre och ett halvt år.


En del har klivit av universum. En del kliver av och en del kliver in. Och därimellan?
Livet består inte av en utan många världar. Barndomen. Äktenskapet. Morgon, kväll. Tillförsikt, sorg.
Årstider. Åldrar. Till slut kliver man av. Andra kliver på. Eller något av, något på, ur eller in. Det är flugor, fiskar, djur, elefanter, hundar, människor, blommor.
Vi kan inte ändra på det. Vi har inte ett dugg kontroll över naturen. Vi kan inte ens ändra på att vi blir äldre och en dag tippar av, om inte annat så av ålderdomssvaghet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar